Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by Laxamana Mon Oct 23, 2017 9:35 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171934 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Proton dan Perodua bergabung?

Go down

Proton dan Perodua bergabung?

Post by venez on Thu Aug 05, 2010 3:30 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

Syarikat automotif negara iaitu Proton seringkali mendapat perhatian yang besar daripada rakyat dan kepimpinan negara. Proton adalah lambang kejayaan Malaysia dalam meneroka industri berat yang sebelum ini kelihatan amat mustahil dilakukan oleh sebuah negara membangun seperti Malaysia. Namun demi membuktikan bahawa Malaysia akan menuju ke arah negara perindustrian dengan mengambil jejak langkah serta kejayaan negara Jepun, maka lahirlah Proton yang menjadi kebanggaan di seluruh negara. Semangat patriotik yang dibawakan Proton bukan calang-calang sehingga timbul persepsi bahawa semangat patriotik yang kuat telah mendorong rakyat Malaysia membeli kereta buatan Proton walaupun diakui kualiti dan teknologinya berbanding pesaing dari negara luar begitu melebar luas.

Apa saja perkara mengenai Proton pasti akan menimbulkan reaksi yang bercampur-baur dari segenap lapisan masyarakat sehinggalah melangkaui kepimpinan negara. Adakalanya isu Proton menyentuh sensitiviti parti-parti politik di negara kita. Begitu kuatnya peranan Proton yang telah menyentuh hati kebanyakan rakyat Malaysia dan ramai yang menaruh harapan supaya syarikat automotif pertama negara itu kekal sebagai entiti negara seratus peratus tanpa berpindah tangan kepada pihak luar. Melihat kepada pendapat umum sejak kebelakangan ini, Proton seharusnya kekal menjadi hak milik negara tanpa tergadai kepada mana-mana syarikat automotif dari luar negara walaupun trend dalam dunia automotif ketika ini mengatakan perkara tersebut sukar untuk dilaksanakan.

Dalam dunia automotif yang begitu kuat persaingannya, hanya yang kuat dan berdaya saing sahaja akan mampu kekal lama. Kos menghasilkan sesebuah kenderaan dengan teknologi moden dan terkini adalah terlalu tinggi dan seringkali mencecah ratusan juta ringgit hanya bagi menghasilkan sebuah model prototype sebelum dapat dijual. Dengan melihat kepada keupayaan Proton yang mencatatkan angka jualan kenderaan yang sedikit dan kuntungan yang tidak seberapa sejak beberapa tahun kebelakangan ini akhirnya telah menimbulkan pendapat bahawa Proton telah gagal untuk bersaing dalam arena automotif di masa kini.

Usia Proton yang telah melepasi 25 tahun dijadikan kayu ukur akan ketidak mampuannya dalam menghasilkan kenderaan yang berteknologi tinggi dan mengikut piawaian antarabangsa. Lambat laun Proton dikatakan perlu menjalinkan kerjasama atau usahasama dengan syarikat automotif luar yang lebih berkemampuan dalam menghasilkan model-model kenderaan baru di samping teknologi enjin yang terkini. Dengan cara itu bukan saja dapat memastikan Proton terus hidup tetapi juga dikatakan dapat menyelematkan Proton daripada kemungkinan muflis atau mencatatkan kerugian dalam jangka masa yang panjang, seterusnya akan membebankan kerajaan yang mempunyai pegangan saham majoriti dalam syarikat Proton.

Beberapa perbincangan dengan syarikat-syarikat automotif dari negara luar sebelum ini menemui jalan buntu walaupun beberapa siri perundingan diadakan dengan serius. Ada ketikanya Proton seakan-akan berjaya dalam perundingan untuk menjalin hubungan strategik dengan rakan kongsi dari luar, namun disebabkan beberapa perkara yang akan menyebabkan Proton kehilangan identitinya sebagai syarikat automotif negara, akhirnya Proton memutuskan tidak akan ada sebarang kerjasama strategik dengan mana-mana syarikat automotif dari negara luar setakat ini. Walaupun gagal mendapatkan rakan strategik yang sesuai, Proton kini menjalinkan semula hubungan dengan rakan automotif lamanya iaitu Mitsubishi.

Proton kini masih berdiri gagah sebagai sebuah syarikat automotif negara yang kelihatan selesa dengan hasil jualan kenderaan yang memuaskan di samping keuntungan yang agak memberansangkan, namun lambat laun Proton terpaksa menerima hakikat bahawa mereka tidak akan mampu selamanya berdiri tanpa sokongan daripada rakan strategik yang lebih berkemampuan. Kos menghasilkan kenderaan baru di samping kemampuan Proton yang agak lemah dalam menghasilkan enjin dan teknologi moden menyebabkan Proton terpaksa mencari alternatif lain untuk terus kekal bersaing.

Antara inisiatif terkini yang dilontarkan oleh Perdana Menteri Malaysia ialah cadangan supaya Proton bergabung dengan syarikat automotif kedua negara iaitu Perodua. Cadangan itu dikemukakan bagi kebaikan industri automotif negara di samping memperluaskan keupayaan kedua-dua syarikat tersebut untuk terus berdaya saing. Cadangan itu kelihatan menarik tetapi sehingga kini Proton dan Perodua masih tidak memberikan sebarang reaksi konkrit berhubung cadangan tersebut. Adalah sukar bagi Proton untuk menjalinkan kerjasama dengan Perodua walaupun perkara tersebut tidak mustahil akan menjadi realiti pada masa hadapan.

Perodua seperti diketahui umum merupakan sebuah syarikat automotif tempatan yang mempunyai rentak yang berbeza dengan Proton. Agak keterlaluan jika mengatakan Perodua adalah syarikat milik Daihatsu yang kebanyakan saham majoritinya dimiliki oleh syarikat automotif gergasi Toyota. Perodua tidak memiliki R & D dalam menghasilkan kenderaannya sendiri berbanding Proton yang telah berjaya menghasilkan kenderaan sendiri. Tidak dapat dipastikan jika penggabungan tersebut berjaya adakah Proton atau Perodua yang akan lebih mendapat manfaatnya?

Banyak pihak yang telah menyokong cadangan penggabungan Proton dan Perodua sebagai syarikat automotif tunggal negara. Kebanyakan rakyat Malaysia tidak membantah usaha tersebut kerana selain Proton, Perodua juga merupakan sebuah syarikat automotif negara yang berjaya menambat hati rakyat Malaysia dengan barisan model kenderaannya yang popular. Namun masih ramai yang tidak menyedari bahawa cadangan tersebut kelihatan hanya untuk menyelamatkan masa depan Proton berbanding Perodua yang ketika ini berada dalam keadaan selesa.

Jika penggabungan tersebut berjaya menjadi realiti atas desakan kerajaan, berjayakah Proton dan Perodua menjadi sebuah syarikat automotif terbesar di negara kita? Apa yang masih belum diketahui kini ialah berkenaan peranan syarikat Daihatsu dan Toyota dalam menghasilkan kenderaan kepada Perodua selepas penggabungan tersebut. Tanpa Daihatsu dan Toyota bermakna Perodua tidak akan ke mana-mana. Persoalannya kini ialah adakah Perodua akan bersetuju dengan cadangan penggabungan tersebut jika Daihatsu dan Toyota menolak? Ketika ini Perodua tidak menghadapi sebarang masalah kerana Daihatsu dan Toyota adalah rakan strategik mereka dalam erti kata sebenar. Sebenarnya Perodua tidak memerlukan Proton untuk terus bersaing, hanya Proton yang masih tercari-cari rakan strategik yang sesuai sama ada melalui penggabungan ataupun usahasama secara teknikal.

source : [You must be registered and logged in to see this link.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by venez on Thu Aug 05, 2010 3:31 pm

Proton dan Perodua bergabung untuk pasaran luar negara

Proton Holdings dan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) dikatakan mampu bersaing bukan sahaja pada peringkat domestik malah juga antarabangsa jika dapat digabungkan.

Presiden Proton Vendors Association (PVA), Datuk Dr Wan Mohamed Wan Embong berkata, sudah tiba masanya untuk kedua-dua penghasil kenderaan nasional ini untuk sedar akan impak positif yang mampu terjana dengan penggabungan kedua-dua entiti besar ini.

Kerjasama dalam teknologi kejuruteraan automotif mampu membawa kedua-dua nama besar ini ke tahap yang lebih tinggi. Penggunaan bahagian dan komponen yang sama mampu menjimatkan produksi pada skala ekonomi.

Kedudukan strategik dan kejayaan nama Proton dalam prestasi antarabangsa mampu untuk membawa Perodua ke pasaran Global dengan lebih agresif.

Proton combine gabung perodua notakosong Proton dan Perodua bergabung untuk pasaran luar negara

Apa pendapat anda? Berbaloi kah nama Proton dan Perodua digabungkan untuk memajukan automotif negara di pasaran antarabangsa?

NK rasa, sebaiknya nama jenama Proton dan Perodua dikekalkan, dan jikalau penggabungan ini menjadi sekalipun, nama lain bagi pasaran tertentu perlu diaplikasikan. Mungkin akan menjadi sebuah jenama lain supercar atau kereta ekonomi untuk pasaran dunia?

source : BERNAMA

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by venez on Thu Aug 05, 2010 3:32 pm

apa pendapat korang kalau kedua-dua Syarikat pengeluar kete national nih bergabung?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by ashes on Thu Aug 05, 2010 4:10 pm

xsetuju..xda persaingan dari segi pembuat kereta nasional..takut proton makin selesa & enggan menambah kualiti produk..pasal dia jer pengeluar kereta nasional...
avatar
ashes
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 516
Reputation : 21
Join date : 20/04/2010
Location : westerloo

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by atreyudevil on Thu Aug 05, 2010 9:55 pm

Kalau Kia ngan Hyundai boleh share dalam parts dan deal, apa salahnya

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by escortburuk on Fri Aug 06, 2010 6:19 am

Tak payah laa... watpe bagi monopoli dlm pasaran?

Proton kalau nak berdaya saing kena pastikan sumber pendapatan utama dia adalah dari EKSPORT, dan tak boleh harap selama-lamanya pada pasaran tempatan.

Proton kena produce lagi banyak pilihan model utk cater pelbagai citarasa pengguna antarabangsa.
avatar
escortburuk
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 544
Reputation : 55
Join date : 29/04/2010

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by yaminz on Fri Aug 06, 2010 6:43 am

xyahla gabungx2... Proton n perodua fokus pengguna lenx2...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 39

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by venez on Fri Aug 06, 2010 9:34 am

banyak x setuju yerk, wa pun actually x setuju, utk kuarkan 1 model blehler bergabung, just buat trial... perodua terkenal dgn kualitinya, proton terkenal dgn R&D dia, maybe dorang leh sama2 kuarkan 1 model... utk bergabung selama-lamanya amat x sesuai... nanti xder plak local competitor... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Proton dan Perodua bergabung?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum